Huzaifa vågar drömma tack vare Liv-spåret

– Jag har fått en andra chans att jobba med det jag älskar.
Med hjälp av Liv-spåret har Huzaifa Alsalama tagit sig hela vägen och har idag en svensk sjukvårdslegitimation och är i dag läkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Läkare i sjukhuskorridor.

Innan kriget i Syrien startade arbetade Huzaifa Alsalama som specialistläkare inom medicin och sedan ST-läkare inom mag- och tarmmedicin, bland annat på huvudsjukhuset i Damaskus. Efter krigsutbrottet flydde Huzaifa och hans familj till Turkiet. Tanken var att stanna i två veckor för att sedan återvända hem. Så blev det inte. Veckor blev till månader och månader till år.

– Vi ville hem hela tiden men efter tre år i Turkiet tog vi beslutet att flytta till Europa. Min bror flydde till Tyskland innan oss och eftersom folk från Syrien nu är utspridda över hela Europa kunde han hjälpa oss med kontakter i flera länder. Vi fick höra att Sverige var ett bra land som även hade behov av läkare, säger Huzaifa.

Resan mot sjukvårdslegitimationen

Nu har familjen bott i Sverige i fyra år och har en lägenhet i Karlstad. Men resan mot sjukvårdslegitimationen började tidigare än så.

– Först kom vi till ett camp i Kristinehamn. Det var en tuff tid. Men redan andra veckan fixade jag en bok för att lära mig svenska. Jag ville gärna praktisera men det var svårt utan uppehållstillstånd.

Efter ett och ett halvt år i Sverige fick Huzaifa Alsalama äntligen möjlighet att gå SFI i Karlstad och gick sedan vidare till "Korta vägen" och sedan Liv-spåret.
– Att få gå livspåret har varit avgörande för att jag skulle kunnat få den legitimation jag har i dag, säger Huzaifa och lyfter tre saker som varit till stor hjälp för att nå hela vägen. 

Vårdspråket var en utmaning

– En stor utmaning var vårdspråket. Att få följa med andra läkare och lyssna till hur de talar med kollegor och patienter var jätteviktigt. Liv-spåret har stöttat mig inför mötet med mina egna patienter och hjälpt mig att känna mig redo för uppgiften.

Fick praktikplats

Det andra avgörande var hjälpen med praktikplats. Den blev verklighet tillsammans med Liv-spåret, folkuniversitet och EU.
– Det är stora kulturella och språkliga skillnader i hur man jobbar i Syrien och Sverige. Jag är tacksam att jag fick att göra provtjänstgöringen i Filipstad. Det minskade min oro att inte behöva jaga en praktikplats på egen hand och det var ett bra sätt för mig att komma in i det svenska arbetssättet.

Hjälp med rutiner och riktlinjer

Det tredje var hjälpen med Svensk författning.
– Det är väldigt mycket rutiner och riktlinjer. Det hade vart svårt att lära sig själv. Det finns i Syrien också men inte i samma utsträckning.

Är idag legitimerad

Resan har varit utmanande och svår men idag är Huzaifa legitimerad läkare på Centralsjukhuset i Karlstad.
– Nu drömmer jag om ett fast jobb och möjligheten att kunna köpa en egen lägenhet i Karlstad. En dag skulle jag också vilja vara ST-läkare inom mage och tarm igen.